ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ;

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ // ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΜΑΡΤΙΟΣ 1, 2024

FITNESS

ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ είναι εξίσου σημαντικές όπως και η μυϊκή ενδυνάμωση. Ο γενικός πληθυσμός αλλά και πολλοί αθλητές δυστυχώς δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα στην προπόνηση διατάσεων, με αποτέλεσμα να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άτομα, που η προπόνηση ευλυγισίας και κινητικότητας αποτελεί σημαντικότερο κομμάτι στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τις άλλες μορφές άσκησης, όπως για παράδειγμα την δύναμη ή την αερόβια άσκηση.

Τι πετυχαίνω με τις διατάσεις;

Με τις διατάσεις επιμηκύνουμε τους μύες του σώματος. Οι μύες μπορεί να είναι βραχυμένοι (κοντοί) ή επιμηκυμένοι (σε διάταση) στο ανθρώπινο σώμα. Στα σημεία που έχουμε βραχυμένους μύες χρειάζεται να δώσουμε πολύ έμφαση στις κατάλληλες διατάσεις, προκειμένου να επαναφέρουμε το μήκος των μυών στην αρχική του θέση.

Πως ‘κονταίνει’ ένας μυς;

Ο βραχυμένος μυς μπορεί να δημιουργηθεί από κακή στάση σώματος, υπέρ -χρήση, γενετική προδιάθεση, άγχος & στρες, το πέρας της ηλικίας, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθιστική ζωή, καθώς και από κάποιον τραυματισμό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλά να δια τείνουμε τις αντίστοιχες περιοχές.

Πότε, πόσο και με τη συχνότητα πρέπει να εκτελώ τις διατάσεις;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.

  • Μπορώ να εκτελώ διατάσεις στην αρχή της προπόνησης μου, 30-60’’ /διάταση, που συνήθως προτείνετε να είναι δυναμικής φύσεως, δηλαδή με μία μικρή κίνηση – ταλάντωση ή περπατώντας, με σκοπό την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των αρθρώσεων και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας.
  • Στο τέλος της προπόνησης μου, στατικές διατάσεις 30-60’’ /διάταση, με σκοπό την αποφυγή καθυστερημένου μυϊκού καμάτου, επαναφορά του μήκους των μυών στο αρχικό επίπεδο και για την μυϊκή χαλάρωση του οργανισμού.
  • Αν θέλω να αυξήσω την ευλυγισία και το εύρος κίνησής μου, μπορώ να εκτελέσω ένα πρόγραμμα διατάσεων > 60’’ /διάταση, που θα είναι κυρίως στατικές, παθητικές ή με την τεχνική PNF. Εκτελώ 3-4 φορές την εβδομάδα που θα δίνεται πολύ έμφαση στην διάρκεια της κάθε διάτασης. Προτείνεται στα άτομα που έχουν πολλές βραχύνσεις από κακή στάση σώματος, χρόνια μυϊκή κόπωση ή να διατηρήσουν την ήδη ευλυγισία τους.
  • Μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό, αφού έχει υποχωρήσει η φλεγμονή προτείνεται η ήπια διάταση και χωρίς να πονάει η πάσχουσα περιοχή. Μπορούμε να εκτελούμε σε καθημερινή βάση τις συγκεκριμένες διατάσεις 2-3 φορές την ημέρα, ανάλογα με τον τραυματισμό και τις οδηγίες του ειδικού της άσκησης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP

Διατάσεις μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Όταν ξυπνάμε, στο γραφείο ή στη δουλειά, πριν κοιμηθούμε και όσες φορές επιθυμούμε. Προσοχή όμως, όπως και στην μυϊκή ενδυνάμωση, έτσι και στις διατάσεις υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστούμε. Το όριο που θα δια τείνουμε πρέπει να είναι υποφερτό χωρίς να μας προκαλεί πόνο, παρά μόνο μια μικρή και ευχάριστη ενόχληση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Faelli E, Panascì M, Ferrando V, Bisio A, Filipas L, Ruggeri P, et al. The Effect of Static and Dynamic Stretching during Warm-Up on Running Economy and Perception of Effort in Recreational Endurance Runners. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021 Aug 8;18(16):8386.
 
Opplert J, Babault N. Acute Effects of Dynamic Stretching on Muscle Flexibility and Performance: An Analysis of the Current Literature. Sports Medicine [Internet]. 2017 Oct 23;48(2):299–325.
 
Avloniti A, Chatzinikolaou A, Fatouros IG, Avloniti C, Protopapa M, Draganidis D, et al. The Acute Effects of Static Stretching on Speed and Agility Performance Depend on Stretch Duration and Conditioning Level. Journal of Strength and Conditioning Research. 2016 Oct;30(10):2767–73.

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

MSc, BSc Sport science

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

TRX

Επιλέξτε πλάνο

Δεν απαιτούνται στοιχεία κάρτας

εΠΙΛΕΞΤΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Θα επικοινωνήσω μαζί σας σύντομα. 

Βασιλείου Γιάννης